Patronen en rituelen: hoeveel invloed heb je hierop?

Patronen en rituelen: hoeveel invloed heb je hierop? En hoe bewust ben jij van je patronen, rituelen en handelingen? Lees in deze blog hoe dit in jouw hersenen werkt, hoe je hier bewust van kan worden en hoe je de regie pakt over het veranderen.

 

 

Lekker gemakkelijk

Wij mensen zijn altijd op zoek naar gemak. En een reeks handelingen koppelen aan een bepaalde gebeurtenis, kan daar prachtig bij helpen! Wel is het goed om jouw handelingen/jouw rituelen eens onder de loep te nemen. Want gemak betekent niet altijd het best haalbare ook al doen je hersenen je het gevoel geven van wel. Maar wees eerlijk…. Er is vast iets wat je eigenlijk weet dat je het anders ‘zou moeten doen’.

 

Wat de hersenen niet kennen…

…geeft weerstand, want het is (nog) geen neurale verbinding. Zie je hersenen als een jungle. In deze jungle leven veel dieren. Deze lopen over een aantal paden. Deze paden slijten in en worden grote, makkelijke paden om te belopen. Nu wil je wat nieuws aanleren, bedenken of uitvoeren. Dat betekent dat je jouw machete pakt en de jungle ingaat om een nieuw pad te maken. Als je dit pad vrij blijft houden, zullen meerdere dieren gebruik gaan maken van dit pad en zal het blijven bestaan. Maar geef je het geen aandacht of te weinig aandacht, grijpen de dieren weer terug naar het pad dat er al lag. Wees je dus bewust van het gedrag dat je vertoont en het gedrag dat je wil vertonen. Want: als je doet wat je deed, krijg je wat je altijd kreeg.

 

Focus!

Wellicht begin je al te kotsen bij het woord ritueel, maar hear me out! Het is eigenlijk een reeks handelingen aandachtig uitvoeren. Wat levert het je op om dit dan aandachtig te doen? Je kan zien of iets je helpt of juist tegenhoudt.

 

Ben je bijvoorbeeld een groot koffiefanaat, maar slaap je onrustig? Dan kan het best zijn dat je zoveel cafeïne binnenkrijgt dat je dat niet op tijd hebt afgebroken voordat je gaat slapen. En dan denk je nu misschien ja daaaggg… ik wil gewoon koffie drinken! Dan zeg ik je: doe dat vooral ook, maar kijk ook wat het je kan opleveren. Door bijvoorbeeld alleen ’s ochtends koffie te drinken geef je het lichaam de kans om dit af te bouwen en ga je deze kopjes ook meer waarderen. En dan heb je het: je wint alsnog.

 

Klinkt het als veel moeite? Dan daag ik je graag uit om het eens een week te proberen. Is het niks dan weet je het in ieder geval. Maar van tevoren al afschieten ontneemt je ook de kans dat het wel werkt! En als je wat inspiratie kan gebruiken om je op weg te helpen: download dan het Bureau Kopzorg – beslissingsformulier om je op weg te helpen. Scheelt weer kopzorgen!

Patronen en rituelen

Heb je alles gedaan wat je moet doen?

Kom je moeilijk in slaap of pieker je gewoon veel? Start dan eens met een avondritueel. Wat heb je nodig om de dag goed af te sluiten? Uiteraard zijn er een aantal inkoppers:

 

– Kleren alvast klaar leggen voor de volgende dag

 

– Eten voorbereiden voor de volgende dag

 

– Een uur voordat je gaat slapen niet meer op je telefoon zitten

 

– Verzorging: de tijd nemen om je gezicht te wassen en in te smeren, tanden poetsen, etc.

 

Maar had je ook gedacht aan:

 

– Een piekermoment inlassen van bepaalde tijd en opschrijven wat je stress geeft of in je hoofd ronddwaalt

 

– Lijst met zaken maken die je morgen gaat oppakken

 

– Check out van de dag (hoe is het gegaan, waar ben ik dankbaar voor, hoe ga ik ontspannen slapen, etc.)

 

– Aandacht voor het lichaam d.m.v. een bodyscan (wat verteld mijn lichaam mij?)

 

Bureau Kopzorg patronen en rituelen

Goodmorning sunshine!

Hoe sta je op? Heb je je tijd zo ingedeeld dat er niks tussen moet komen, maar je dan wel op tijd op het werk bent? Pfff…klinkt stressvol! Maar hoe begin je de dag met de juiste instelling waarbij je niet gelijk een uur eerder moet opstaan! 

Begin eens met 10 minuten eerder wakker worden. In deze tijd kan je met een check-in beginnen en gewoon in bed! Vraag jezelf af: hoe voel ik mij? Met welke intentie wil ik deze dag beginnen? Wat mag ik doen vandaag en wanneer is de dag geslaagd? Probeer het gewoon eens en kijk wat voor effect het heeft op je dag!

 

Download hier het voorbeeld van een ochtendritueel en avondritueel. Laat je inspireren!

 

Bekijk hier wat hoogleraar cognitieve neuropsychiatrie André Aleman verteld over patronen doorbreken.

Laatste Blogs

Bekijk hier de blogs van Bureau Kopzorg

Is gezond leven wel haalbaar?

Is gezond leven wel haalbaar? 5 tips

Psychosomatische klachten: wat betekent het en hoe ga je ermee om?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *