Is gezond leven wel haalbaar?
We leven in een tijd waarin een dieet met vlees aangeraden wordt en een post later een dieet zonder vlees het helemaal is. Hoe weet je nou waar je goed aan doet?! In deze blog geef ik je daar wat tips over. Niet het dieet, wel over hoe je jouw gezondheid op een laagdrempelige manier in kaart kan brengen om er gericht wat mee te doen
Wat betekent gezondheid?
Dat is de eerste vraag waar we mee moeten beginnen. De Wereldgezondheidsorganisatie stelde de definitie in 1948 vast op een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn. Wow! Dat klinkt interessant. Het gaat dus om je helemaal lekker voelen met jezelf en anderen.
Onkruid vergaat niet
Ken je van die mensen die een pak shag per dag roken en niet kapot te krijgen zijn? Zou je hen als ongezond bestempelen? Het kan best zijn dat diegene geen stress ervaart en z’n beste leven leeft. Stel je eet altijd gezond, maar slaapt heel slecht doordat je heel veel stress hebt. Ben je dan ongezond? Gezondheid hangt samen met gedrag, omgeving en leefstijl.
Waarom is gezond zijn belangrijk?
Het gezegde alles met mate past hier heel goed bij. We kennen allemaal wel iemand in onze omgeving die weet wat het is om niet vanzelfsprekend gezond te zijn. Of het nu lichamelijk of mentaal is: het zet je aan het denken. Betekent dit dan dat je ‘niet moet zeuren’ als je hier niet zo heftig last van hebt? Wij Hollanders zijn sterren in het wegwuiven van onze eigen problemen. Maar hoe ‘klein’ ze ook zijn, ze zijn er. En eigenlijk zijn het signalen van jezelf die je dan negeert…lekker dan! Dit is dus ook de eerste stap om te onderzoeken hoe gezond je jezelf vind en hoe belangrijk jij gezond zijn zelf vindt.
Is het veel werk om gezond te leven?
Als je dit denkt, je hebt gelijk. Als je dit niet denkt, heb je ook gelijk! De vraag die je jezelf beter kan stellen is: wat heb ik er voor over om gezond te leven? Als je nu denkt ‘ik wil nu ècht beter voor mezelf gaan zorgen’ scroll dan gelijk door naar het stappenplan. Ben je nog niet overtuigd? Lees dan vooral verder.
Waar begin je dan?!
Allereerst is het goed om bij jezelf in kaart te brengen waar je last van hebt en wat je nu doet. Laten we aan de hand van dit voorbeeld kijken wat ik ermee bedoel. Stel: je hebt weinig fut om iets te doen of ‘goed’ te eten, je bent vaak moe, en je zit veel door jouw kantoorbaan. Dit zijn allemaal punten die jou iets willen vertellen. Nu is het alleen nog zaak om de punten te verbinden en een plan te maken om dit aan te pakken.
I like to move it move it!
Wordt je al moe als je eraan denkt? Toch is bewegen iets wat je niet kan overslaan. Naast dat je spieren soepel blijven en je sterker of sneller kan worden, levert het nog veel meer op! Uit onderzoek van de Hersenstichting blijkt namelijk dat je brein hier ook een blij sprongetje van maakt. De doorbloeding van je hersenen zorgt dat je denkvermogen verbetert. Ook bouw je aan een gezonder immuunsysteem wat weer zorgt dat je beter bestand bent tegen ziektes. Bekijk hier wat Hoogleraar Erik Scherder verteld over wat een wandelingetje al kan doen.
Helemaal naar de hydratering!
“Jaaahaaaa we weten nu wel dat water drinken goed voor je is”! Maar weet je ook waarom? Als je bedenkt dat water de olie van het lichaam is en overal een functie heeft: wat gebeurt er dan als er niet genoeg door je lichaam loopt?
Je lichaam is heel slim en zal alles doen om te overleven. Als je niet genoeg binnen krijgt, pakt het lichaam wat het al heeft. Dit is ook zo met water. Negeer dit punt dus niet! Hoe je weet of je voldoende drinkt? Kijk hier wat de kleur van je urine zegt.
Gezond eten
Dit is een lastig punt. Want wat weet je precies over je lichaam? En hoever wil je gaan om dit te onderzoeken? Ik heb hier zelf een ervaringsonderzoek van gemaakt door hulp van een orthomoleculaire therapeut. Hierbij wordt een uitgebreid onderzoek gedaan naar jouw darmsysteem waardoor je precies weet hoe het ervoor staat. Dit heeft mij ENORM geholpen, aangezien ik de stempel ‘spastische darm’ heb gekregen toen ik 12 jaar was. Nu weet ik dat dit helemaal niet waar is en wat ik kan doen!
Maar je kan ook laagdrempelig beginnen: eet 3x per dag en drink 60 minuten voor en na het eten niet. Zo geef je de maag tijd om het eten te verteren met het maagzuur dat niet verdunt is. Hierdoor krijg je geen onverteerd voedsel in je darm waar slechte bacteriën zich mee voeden en kan je lichaam de voedingsstoffen beter opnemen.
(A)Sociaal?
We zijn en blijven sociale dieren. Om gezond te zijn is het ook belangrijk om in verbinding te zijn met anderen. Dit geeft ons een gevoel ergens bij horen, bij kunnen dragen en zorgt voor betere mentale gezondheid. Betekent dit dat je 3x in de week vrijwilligerswerk moet doen? Nee hoor! Een berichtje naar iemand waar je aan denkt sturen of even langsgaan bij die kennis voor een gezellige avond doet ook al wonderen! Maar het begint bij de stap die jij durft te zetten voor je gezondheid; op welk vlak dan ook.
Breng het in kaart
Het begint allemaal met de eerste stap. En die hoeft niet groot te zijn! Als je maar echt wil veranderen. Bekijk hieronder een voorbeeld van een stappenplan dat je kan gebruiken. Als je een zetje in de rug nodig hebt om verandering mogelijk te maken, let me know. Ik begeleid je graag om de eerste stappen te zetten naar gezondheid om jouw beste leven te leven!
Stappenplan
Beginpunt hoe gezond ben ik voor mijn gevoel (cijfer 1-10)
Algemeen:
Gedachtes:
Emotioneel:
Lichamelijk:
Verbonden met anderen:
Naar welk cijfer wil ik toe?
Waar ga ik mee beginnen? (Bijv. meer water drinken)
Hoe ik dit ga doen:
- Stap 1
- Stap 2
- Stap 3
Wanneer is dit geslaagd?
Momenten om te kijken hoe het gaat:
Na week 1 datum:
Na week 2 datum:
Na week 3 datum:
Na week 4 datum: